Translate

вівторок, лютого 19

Механічні явища

 Прикладом механічних явищ є механічний рух.  Механічний рух — це зміна положення тіла чи його частин у просторі з часом. Якщо тіло не змінює свого положення - воно називається нерухомим, знаходиться у стані спокої. При зміні положення, тіло стає рухомим. 



Розглянемо ще приклади: повзе гусениця, падає сніг, тече річка, котиться м'яч, летить птах, мчить автомобіль, злітає літак чи ракета. Всі ці тіла не стоять на місці, а рухаються. Іншими словами, змінюють своє положення відносно інших тіл. Явища, пов'язані з рухом тіл, - це механічні явища.




Яке значення має механічний рух для живих організмів та життєдіяльності людини? Здатність до переміщення дає змогу тваринам знаходити більше корму, розмножуватись, захищатись від нападу втечею тощо. Прояв механічного руху в неживій природі корисний як для життєдіяльності людини, так і для живої природи. Наприклад, рух течії річки працює над створенням електричної енергії в гідроелектростанціях; рух вітру використовується в роботі вітряків, допомагає в запиленні рослин, впливає на зміну погоди тощо.
До механічних явищ належать і звукові явища.

Немає коментарів:

Дописати коментар